ساختمان کنتاکتور

اگر شما به دنبال خرید کنتاکتور، مخصوصاً خرید کنتاکتور اشنایدر هستید، باید ساختمان کنتاکتور را بدانید. در ابتدا باید بگوییم که کنتاکتور نقش کلیدی برای قطع جریان برق در یک مدار الکترونیکی دارد. مهم‌ترین معیار خرید یک کنتاکتور طول عمر آن است که به تعداد دفعات قطع و وصل مربوط می‌شود.

برای تولید یک میدان الکترومغناطیسی باید یک سیم پیچ الکترومغناطیسی را انرژی دار کنیم. هنگامی که این میدان تولید شود به بوئین نیرویی وارد می‌شود که به سمت کنتاکت جا به جا می‌شود؛ این نیرو بیشتر از نیروی فنر برگشتی بوده و تا زمانی که تخلیه نشود، هر دو کنتاکت در این شرایط ثابت می‌مانند. پس از تخلیه انرژی، نیروی مغناطیسی به عقب و حالت نرمال خودش برمیگردد و این گونه باعث عمل قطع و وصل مدار می‌شوند.

کنتاکتور اشنایدر با ارسال جریان برق کوچکی به کنتاکتور، دستور قطع و وصل جریان اصلی که جریان قدرتمندی است را می‌دهد. این کنتاکتور همانند اغلب کنتاکتورها از شش قطعه ساخته می‌شود که در ادامه ساختمان کنتاکتور‌ها گفته می‌شود. اشنایدر یکی از معتبرترین شرکت‌های ساخت کنتاکتور است که در دو سری D و E، با کیفیت بالاتری نسبت به بقیه کنتاکتورها، به فروش می‌رسند و سری D از رنج ۹ تا ۱۵۰ آمپر و سری E از ۶ تا ۱۶۰ آمپر را شامل می‌شود.

شش قطعه اصلی ساختمان کنتاکتور (اشنایدر) شامل بدنه اصلی، سیم پیچی به نام بویین، هسته ثابت فلزی، هسته متحرک فلزی، تیغه‌ها، فنر جمع شونده یا همان فنر بازگشت است. ورودی سیم پیچ می‌تواند AC یا DC باشد و در بعضی موارد از نوع یونیورسال که هم دارای AC و هم دارای DC است که باعث می‌شود برق کم‌تری تلف شود.

⭐️ جهت مشاهده محصولات کنتاکتور اشنایدر، روی دکمه کلیک کنید. ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️

اجزا کنتاکتور

ساختمان کنتاکتور از سه بخش تشکیل می‌شود: بویین یا الکترومگنت، محفظه و کنتاکت‌ها.

سیم‌پیچ که بر روی هسته الکترومغناطیسی پیچیده شده است و به شکل آهنربای الکتریکی رفتار می‌کند. سیم‌پیچ دارای دو بخش ثابت و متحرک است و یک فنر بین این دو قسمت متصل شده است، این فنر قابلیت بازگشت دارد و میله‌ای به قسمت متحرک وصل شده که به عنوان آرمیچر یا همان بویین شناخته می‌شود. هنگامی که بویین نیروی بیشتر از فنر داشته باشد، کنتاکت‌ها به هم وصل و در غیر این صورت از هم جدا می‌شوند.

بخش بعد محفظه‌ای است که برای محافظت از بخشهای داخلی ساختمان کنتاکتور است. این محفظه از پلاستیک، سرامیک یا باکالیت و نایلون ۶ تشکیل شده است. محفظه، عایقی در برابر رطوبت و گرد و غبار و دیگر خطرات است.

آخرین بخش کنتاکت‌ها هستند که کل جریان بار از آن عبور می‌کند و بخش مهم از کنتاکتور را تشکیل می‌دهد. کنتاکت‌ها خود به کنتاکت قدرتی (ثابت و متحرک)، کمکی و فنر کنتاکت تقسیم می‌شود. کنتاکت‌ها از مقاومت قوس پایدار و در برابر با جوش بالایی ساخته می‌شود که در برابر فشارهای مکانیکی، ساییدگی و قوس مقاومت نشان می‌دهند.

از اکسید کادمیوم نقره و نیکل نقره و برای جریان‌های بالا و DC از اکسید قلع نقره ساخته می‌شود؛ در نهایت آرمیچر به کنتاکت متحرک وصل شده و از اینرو کنتاکت با عملکرد آهنربا حرکت کرده و قطع و وصل می‌شود.

اجزای کنتاکتور

⭐️ برای مطالعه و اطلاعات بیشتر از انواع کنتاکتور اشنایدر، کلیک کنید. ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️

ساختمان داخلی کنتاکتور

ساختمان کنتاکتور بطور کلی به قسمت داخلی و بیرونی تقسیم می‌شود. اجزای داخلی کنتاکتورها شامل محفظه، پایه، قاب سیم‌پیچ، پوشش و حامل کنتاکت‌ها، آهن‌ربا، حلقه نگهدارنده هسته آهنی ثابت، کنتاکت‌های ثابت و متحرک، پیچ ترمینال، سیم‌پیچ، فنر و پوشش فوقانی است. مهمترین اجزای داخلی سیم‌پیچ یا بویین، هسته مغناطیسی و کنتاکت است. همانطور که اشاره شد هسته مغناطیسی به دو هسته ثابت و متحرک تقسیم شده و بوئین برروی قسمت ثابت هسته متصل می‌شود و قسمت متحرک آن به وسیله فنر از کنتاکت‌های ثابت جدا است. ساختمان کنتاکتور داخلی شامل اصلی‌ترین اجزای کنتاکتور است.

دیگر اعضای اصلی کنتاکتور که بیشتر در اشنایدرها دیده می‌شود، تیغه است. دو نوع تیغه (قدرت و فرمان) در مدارهای قدرت و فرمان ایفای نقش می‌کنند که پس از تحریک مغناطیسی صورت گرفته در بویین، برای قطع و وصل کردن جریان تغییر حالت می‌دهند.

ساختمان بیرونی کنتاکتور

ساختمان بیرونی کنتاکتور بخش‌های زیادی ندارد. محفظه‌ای که شامل ساختمان داخلی است، نمای خارجی ساختمان بیرونی را تشکیل می‌دهد. ساختمان بیرونی دارای دو قسمت اصلی است که شامل تعدادی پیچ است که سیم‌های برق را به این پیچ‌ها متصل می‌کنند تا باعث شود جریان برق در کنتاکتور وارد شود.

این جریان برق را با شاسی کوچک پلاستیکی نارنجی رنگ که تقریباً در وسط کنتاکتور قرار می‌گیرد و به بویین متحرک متصل است. این بخش رنگی کاملاً متفاوت با بدنه کنتاکتور را داراست تا بتواند به صورت یک نشانگر مشخص کند که کنتاکتور قطع یا وصل است. هنگامی که این قسمت به سمت پایین باشد، یعنی کنتاکتور ما وصل و جریان برق عبور می‌کند و وقتی با بدنه کنتاکتور همسطح شود؛ یعنی جریان برق در کنتاکتور قطع شده و ادامه ندارد.

⚡⚡برای خرید کلید اتوماتیک اشنایدر با کیفیت روی آن کلیک کنید.⚡⚡

ساختمان کنتاکتور کولر گازی

کنتاکتورهایی که در اسپیلت به کار گرفته می‌شود، بر اساس ظرفیت کولر گازی تعیین می‌گردد. این قطعه گاهاً بر روی برد الکتریکی سیستم تهویه مطبوع هوا و یا اندرون کندانسور دستگاه متصل می‌شود. این کنتاکتور دو نوع است که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم: کنتاکتورهای تک فاز و کنتاکتورهای سه فاز.

نحوه عملکرد این کنتاکتورها به مانند توضیحاتی که در قبل داده‌ایم، است. در کنتاکتورهای کولر گازی از هسته مغناطیسی برای طولانی و جابجا کردن قوس الکتریکی استفاده می‌شود که در مدارهای قدرت DC خیلی مفید هستند؛ همچنین برای کاهش توان و مصرف، یک مدار صرفه جویی نیز تعبیه شده است.

نصب کنتاکت‌های کولر گازی در یک خط صورت گرفته که با اکسید نقره پوشیده می‌شود. کنتاکتور در کولرهای گازی که آمپری بالا دارند، مانند رله عمل می‌کند و برای قطع و وصل کردن‌ها و کلید زنی مدار قدرت و کنترل استفاده می‌شود. کنتاکتور دارای ساختارها و قدرت‌های متفاوتی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم برای ولتاژهای کم و زیاد قابل کنترل و مورد استفاده است. از مزایای کنتاکتور کولر گازی می‌توان به کاهش مصرف انرژی و هزینه‌های جانبی تعمیرات، افزایش بازدهی دستگاه در مصرف طولانی، قابلیت کنترل از راه دور و چندین محل نام برد.

ساختمان کنتاکتور تک فاز

کنتاکتور تک فاز اشنایدر

کنتاکتورها به دو بخش تک پل و دو پل (تک فاز و سه فاز) تقسیم می‌شوند. کنتاکتور دو پل برای کار کردن با ولتاژهای ۲۴۰ ولت AC مانند اسپیلت‌ها است. کنتاکتور تک فاز به دلیل وجود انواع سیستم‌های مختلف، با تحریک مدار فرمان، تغییر وضعیت می‌دهند و به جای رله‌های شیشه‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرند. کنتاکتورهای تکفاز مانند یک رله عمل می‌کنند و کارکرد آن‌ها فرقی نمی‌کند، همچنین مانند کنتاکتورهای سه فاز کم صدا یا بی‌صدا هستند. کنتاکتورهای تک‌فاز نسبت به سه فاز کوچکتر هم هستند. تفاوت کنتاکتور و رله در این است که کنتاکتور برای ولتاژ بالا و رله برای ولتاژهای پایین استفاده می‌شود.

کنتاکتورهای تک فاز چهار پایه و پیچ دارند که کنتاکت‌های قدرت هستند. در این نوع کنتاکتورها پایه‌های ۱ و ۲، پل اول و پایه‌های ۳ و ۴، پل دوم مربوط می‌شوند؛ همچنین هر کنتاکتور یک مدار فرمان دارد که برای نصب این مدار هم می‌توانید از کلید فرمان و هم می‌توانید از شستی استارت و استوپ استفاده بکنید و لازم است از خروجی فیوز به ورودی آن یک ارتباط برقرار کنیم.

کنتاکتور تک فاز در کولرهای گازی، پمپ‌های آبیاری، پمپ‌های کف کش، هوشمندسازی ساختمان‌های هوشمند و دستگاه‌های ماینر کاربرد خود را نشان می‌دهند. کنتاکتورهای تکفاز سه ورودی را به هم انشعاب داده و در قسمتی که سه تیکه خروجی دارد، دوباره سیم‌ها را به هم انشعاب داده و تبدیل به یک خروجی می‌کند.

ساختمان کنتاکتور سه فاز

برای آشنایی با کنتاکتور سه فاز، ابتدا عملکرد این نوع کنتاکتور را بررسی می‌کنیم. هنگامی که جریان برق به سمت بوئین رفته، سیم‌پیچ حالت آهنربایی پیدا می‌کند و هسته فلزی متحرک را به خود جذب می‌کند. با این حرکت کنتاکت، تیغه و فلز با هم تماس پیدا خواهند کرد و تیغه‌های قدرت و NO از این سری تیغه‌ها هستند؛ همچنین در ادامه، بعضی از کنتاکت‌های فلزی هم تماس خود را از دست خواهند داد که به آن‌ها تیغه‌های NC می‌گوییم. هنگامی که تیغه‌های قدرت تماس پیدا کنند، برق سه فاز به موتور رسیده و موتور شروع به حرکت و چرخش می‌کند.

در کنتاکتورهای کم مصرف برای سیم‌های فاز و نول ورودی سیم‌پیچ، از سیم‌های ۵ درصدی استفاده می‌شود؛ اما سیم‌های T_S_R که برق موتور پوشش می‌دهند، باید سیم‌های ضخیم‌تر و متناسب با ظرفیت آن موتور استفاده کرد. مدار فرمان در کنتاکتورهای تک‌فاز و سه فاز مانند یکدیگر هستند، اما برای نصب کنتاکتورهای سه فاز، ابتدا سیم‌های ورودی و سپس خروجی را متصل می‌کنیم؛ سه سیم ورودی را به برق ورودی پیچ‌های بالا و سیم‌های خروجی را به پیچ‌های پایینی متصل می‌کنیم.

سخن نهایی

حال که با کنتاکتورها کاملاً آشنایی پیدا کرده‌اید. می‌توانید برای خرید کنتاکتور بر اساس کاربرد آن در محل مورد نظر خود اقدام به خرید، خصوصاً خرید کنتاکتور اشنایدر، کنید. لازم به ذکر است اشنایدر علاوه بر اینکه محبوبترین کنتاکتور است، نسبت به دیگر شرکت‌ها گران‌تر هم است؛ همچنین با آشنایی به ساختمان کنتاکتور حدالامکان می‌توانید انتخاب عاقلانه‌تری با هر برندی داشته باشید. برق لئو با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شماره‌های درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.

نوشته شده در تاریخ ۲۵ آذر ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *