خطاهای اینورتر یکی از موضوعات بسیار مهم به منظور نگهداری اصولی است. معمولاً خطاهای این دستگاه حیاتی به دو دسته سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم میشود که بروز هر کدام، علت مشخصی دارد. با آگاهی از روشهای تشخیص و رفع این خطاها، نگهداری سادهتر و از بروز مشکلات بیشتر به خوبی پیشگیری میشود. اینورترها یکی از مهمترین دستگاههای الکترونیکی در صنایع و اتوماسیونها است که مانند هر دستگاه الکترونیکی دیگر دچار مشکل میشود. بروز هر خطا در درایو اینورتر بر عملکرد آن تاثیر منفی میگذارد. توجه داشته باشید تا زمان رفع خطا، هیچ گاه اینورتر را ریست نکنید. عدم رعایت این نکته منجر به آسیب جدی دستگاه میشود.
دستهبندی خطاهای اینورتر
خطاهای اینورتر به دو دسته زیر تقسیم شده اند:
• خطاهای نرم افزاری
خطاهای نرم افزاری به دلایلی همچون تنظیم نادرست پارامترهای کنترل، نداشتن جریان مناسب از مرجع، وجود مشکل بین اینورتر و دیگر دستگاه مانند سنسورها، سیستمهای مانیتورینگ و…، دمای بسیار پایین یا بالا محیط و رطوبت بالا رخ میدهد. این دلایل باعث خرابی قطعات الکترونیکی، تداخل الکترومغناطیسی یا آسیب دیدگی سیستم خنک کننده خواهد شد.
• خطاهای سخت افزاری
دلایل بروز خطاهای سخت افزاری نیز شامل وجود مشکل در خروجی ولتاژ، جریان نامناسب، تغذیه قدرت، خرابی قطعات الکترونیکی، کانکتورها، ترمینالها، اتصالات سیم، افزایش دما، اضافه ولتاژ، اضافه جریان و… است. مثلاً، هنگامی که مشکلی در اتصال وجود دارد، احتمال بروز اختلال در جریان برق و انتقال افزایش مییابد.
کدهای خطای اینورتر براساس برند
اینورترها با نمایش کدهای مشخص شده، نوع خطا را بیان میکنند. به دلیل وجود برندها و مدلهای مختلف، امکان تعریف کدهای خطا وجود ندارد. زیرا هر برندی برای خودش کدهای مشخصی تعریف نموده است. برای آگاهی از آنها کافی است کدخطای برند مورد نظر خود را جستجو کنید.
خطاهای رایج در درایو اینورترها
معنی برخی کدهای خطا برای اکثر اینورترها یکسان است که در ادامه به تعریف آنها میپردازیم:
کد خطای oct (over current یا اضافه جریان)
این خطا به دلیل بیشتر شدن جریان خروجی از جریان نامی رخ میدهد. دلایل که باعث این اتفاق میشود، شامل اضافه جریان، تنظیم اشتباه ACC و DEC (زمان صعود و زمان نزول اینورتر)، عملکرد سریع ترمز مکانیکی، انتخاب اشتباه سایز درایو و اتصال کوتاه شدن خروجیها است. برای رفع آن میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
• انتخاب درایو مناسب با جریان بار کامل
• تنظیم زمان فعالسازی ترمز مکانیکی
• توجه به سیستم خروجی و رفع اتصال کوتاه
• تنظیم ACC و DEC
کد خطای GFT (Ground fault current یا خطای اتصال به زمین)
دلیل بروز این خطا، زیاد بودن جریان اتصال به زمین است. این افزایش جریان به دو دلیل زیر رخ میدهد:
• آسیب دیدگی عایق موتور
• اتصال فاز خروجی موتور به زمین
برای رفع این خطا باید موتور عوض شود نحوه اتصال به زمین را با دقت بررسی کنید.
کد خطای IOT یا OLT (Inverter over load یا over load trip یا خطای اضافه بار)
معنی کد خطا، بیش از ۱۵۰ درصد بودن جریان خروجی دستگاه نسبت به جریان نامی است. این خطا به دلایلی همچون افزایش ظرفیت بار از ظرفیت درایو، تنظیمات اشتباه و تشخیص اشتباه گشتاور رخ میدهد. برای رفع آن تصحیح تنظیمات، تعیین متناسب گشتاور و تعیین درایو متناسب با بار پیشنهاد میشود.
کد خطای OHT (Inverter over heat) یا خطای اضافه گرمای اینورتر
خطای OHT به معنای گرم شدن بیش از حد اینورتر است. این اتفاق به دلایلی همچون خرابی سیستم خنک کننده و افزایش دمای محیط است. برای رفع آن باید سیستم خنک کننده را بررسی کنید و دمای هوای محیط را کاهش دهید.
کد خطای (Output phase loss) POT یا خطای قطعی فاز خروجی
این خطا نشان دهنده قطعی یکی از فازهای خروجی است. دلایل آن میتوان مواردی همچون مشکل در سیستم خروجی درایو، قطع شدن سیم خروجی درایو و عیب در کنتاکتور ورودی موتور است. برای رفع خطا باید هر یک از موارد زیر را امتحان کنید:
• چک کردن سیم خروجی درایو
• بررسی کنتاکتور خروجی دریو
• چک کردن پیچهای درایو و موتور
کد خطای (over voltage trip) OVT یا خطای اضافه ولتاژ
هنگامی که با این خطا روبرو میشوید باید به افزایش ولتاژ خط پی ببرید. از دلایل بروز آن میتوان بهعدم تنظیم DEC و بالا بودن ولتاژ خط اشاره کرد. برای رفع خطا باید DEC را به طور دقیق تنظیم، ولتاژ خط را چک و از واحد ترمز مکانیکی استفاده کنید.
کد خطای LVT (low voltage trip) یا خطای کمبود ولتاژ
کد خطای LVT به معنای کم بودن ولتاژ لینک است. دلایل بروز آن شامل کاهش ولتاژ شبکه و نصب کنتاکتور در وردی درایو است. برای رفع آن باید اقدامات زیر را انجام دهید:
• تنظیم سطح ولتاژ ورودی
• تعویض کنتاکتوری که در ورودی درایو وجود دارد.
کد خطای (Electronic thermal) ETH یا خطای گرمای الکترونیکی
بروز این خطا به خاطر دلایلی همچون انتخاب نادرست ظرفیت اینورتر، اعمال بار زیاد به موتور، تنظیم اشتباه ETH و فعالیت موتور در سرعت پایین است. برای رفع آن باید از فن خارجی استفاده کنید یا به فکر خرید اینورتر بزرگتر باشید و یا از بار موتور بکاهید.
کد خطای (Input phase loss) COL یا قطعی فاز ورودی
نمایش این خطا در برخی از اینورترها به معنای قطعی فاز ورودی است.
کد خطای (self diagnostic malfunction)
زمانی که IGBT دچار مشکل میشود یا اتصال کوتاه فاز خروجی یا اتصال زمین ایجاد شود، در حالی که پارامتر مورد نظر فعال شده است، خطای FLTL به نمایش گذاشته میشود.
کد خطای EEP (save parameter error) FLTL یا خطای ذخیره پارامترها
این خطا بهعدم ورود پارامترهای تنظیمی به حافظههای درایو مربوط میشود.
کد خطای (Hardware Trip) HWT یا خطای سخت افزاری درایو
در مواقعی که برد کنترلی درایو با مشکل روبرو شود، این خطار اتفاق میافتد.
کد خطای (Communication Error) Err یا خطای ارتباطی
با بروز مشکل بین اترباط کی پو و اینورتر، کد خطای Err شکل میگیرد.
کد خطای (Remote keypad Communication Error) rErr یا خطای ارتباطی کی پد دوم
دلیل خطا، بروز مشکل کی پد دوم است. برای رفع آن باید مسیر کابل، کی پد، برد و کانکتور به طور کامل بررسی شود.
کد خطای (keypad Error) Com یا خطای کی پد
این کد به دلیل ریست کردن اینورتر بعد از بروز خطا است.
کد خطای (Cooling fan fault) FAN یا خطای فن خنک کننده
در مواقعی که فن خنک کننده با مشکل مواجه شود، با این کد روبرو میشود. دلایل بروز آن، وجود عیب در سیستم خنک کننده است. برای رفع آن باید این قسمت اینورتر را به طور کامل بررسی کنید.
کد خطای (Emergency shutdown Trip) EST یا خطای قطع لحظهای
خطاهای خارجی درایو شامل ETA و ETB است. در موارد زیر دلایل رخ دادن هر کدام را توضیح میدهیم:
ETA: این خطا با تحریک ورودی دیجیتال (ON) درایو ایجاد میشود. در مواقعی که ورودی دیجیتالی روی فالت خارجی تنظیم شده باشد.
ETB: در صورت قطعی ورودی دیجیتال (NC) درایو فعال میشود. اگر ورودی دیجیتال روی فالت خارجی ایجاد شده باشد.
برای رفع این خطا باید مسیر سیم کشی، فرمان PLC و فالت وارد شده به درایو به طور کامل چک شود.
کد خطای NTC (NTC open Fault)
این خطا به قطع شدن NTC مربوط میشود.
رفع خطای اینورتر
برای رفع خطاهای اینورتر طی کردن مراحل زیر ضروری است:
• در اولین مرتبه، کد خطا را بررسی و دلایل و علامت آن را ثبت کنید.
• مرکز خطا را مشخص کنید. از بخش سخت افزاری است یا نرم افزاری؟
• با توجه به نتیجه تشخیص خطا، از روشهای رفع مشکل کمک بگیرید. رفع مشکل ممکن است شامل مراحلی همچون تعمیر، تعویض، بروزرسانی نرم افزار، کالیبره کردن پارامتر و… باشد.
اگر احساس میکنید توانایی رفع مشکل را ندارید، از متخصص حرفهای در این زمینه کمک بگیرید. همچنین ممکن است خطاهای دیگری برای برندهای مختلف تعریف شود. برای مثال، اینورتر اشنایدر به دلایلی همچون داغ شدن موتور، لرزش درایو، افزایش بیش از حد ولتاژ و… با مشکل مواجه میشود که برای رفع آنها، خطاها را به طور دقیق بخوانید.
کلام آخر
شناسایی خطاهای اینورتر و توجه به راهکارهای رفع خطاها، برای استفاده از این دستگاه بسیار ضروری است. هر کدام از خطاها ممکن است باعث مشکلات جدیتر شود و اگر به موقع رفع نشود، احتمال این که دیگر اینورتر قابل استفاده نباشد، افزایش مییابد. آشنایی با خطاها و کدهای معرفی شده برای هر مدل از اینورتر، در طول عملکرد دستگاه از بروز خطرات پیشگیری میکند.
دقت داشته باشید، در صورت بروز خطا تا زمانی که آن را رفع نکردهاید هرگز اینورتر را ریست نکنید. انجام این کار، باعث تشدید آسیبدیدگی میشود.