کنتاکتور چیست

در فیزیک و مهندسی برق، کنتاکتور جسم یا نوع ماده‌ای است که جریان بار (جریان الکتریکی) را در یک یا چند جهت عبور می‌دهد. مواد ساخته شده از فلز رسانای الکتریکی رایج هستند. جریان الکتریکی از جریان الکترون‌های با بار منفی، سوراخ‌هایی با بار مثبت و در برخی موارد یون‌های مثبت یا منفی ایجاد می‌شود. برای اینکه جریان در یک مدار الکتریکی بسته حرکت یابد، لازم نیست یک ذره باردار از قطعه تولید کننده جریان (منبع جریان) به آن‌هایی که آن را مصرف می‌کنند (بارها) حرکت کند. درعوض، ذره باردار به سادگی باید همسایه خود را به مقدار محدودی تکان دهد و تا زمانی که ذره‌ای به سمت مصرف کننده هل داده شود، اینکار را ادامه می‌دهد و در نتیجه انرژی آن را تامین می‌کند. اساساً آنچه در حال وقوع است یک زنجیره طولانی انتقال حرکت بین حامل‌های شارژ سیار است.

مدل هدایت درود این فرآیند را دقیق‌تر توصیف می‌کند. این مدل انتقال حرکت، فلز را به انتخابی ایده آل برای کنتاکتور تبدیل می‌کند. فلزات، مشخصا، دارای دریایی از الکترون‌های غیرمحلی هستند که به الکترون‌ها تحرک کافی برای برخورد می‌دهد و بنابراین بر انتقال تکانه تأثیر می‌گذارد. همانطور که در بالا توضیح داده شد، الکترون‌ها محرک اصلی فلزات هستند. با این حال، دستگاه‌های دیگری مانند الکترولیت‌های کاتیونی باتری، یا پروتون‌های متحرک رسانای پروتون پیل سوختی به حامل‌های بار مثبت متکی هستند. عایق‌ها مواد نارسانایی با بارهای متحرک کم هستند که فقط جریان‌های الکتریکی ناچیز را پشتیبانی می‌کنند.برای خرید کنتاکتور اشنایدر با کارشناسان برق لئو در تماس باشید.

عملکرد کنتاکتور

عملکرد انواع کنتاکتور

مقاومت یک کنتاکتور معین به موادی که از آن ساخته شده و به ابعاد آن بستگی دارد. برای یک ماده معین، مقاومت با سطح مقطع نسبت معکوس دارد. به عنوان مثال، یک سیم مسی ضخیم مقاومت کمتری نسبت به سیم مسی نازک مشابه دارد. همچنین، برای یک ماده معین، مقاومت متناسب با طول است. به عنوان مثال، یک سیم مسی بلند مقاومت بالاتری نسبت به سیم مسی کوتاه دارد. به طور مشابه، اگر دو کنتاکتور نزدیک یکدیگر باشند که جریان AC را حمل می‌کنند، مقاومت آن‌ها به دلیل اثر مجاورت افزایش می‌یابد. در فرکانس برق تجاری، این اثرات برای کنتاکتورهای بزرگی که جریان‌های بزرگ را حمل می‌کنند، مانند شین‌ها در یک پست الکتریکی، یا کابل‌های قدرت بزرگ با بیش از چند صد آمپر، قابل توجه است.

جدای از هندسه سیم، دما نیز تأثیر بسزایی در عملکرد کنتاکتورها دارد. دما به دو صورت عمده بر کنداکتورها تأثیر می‌گذارد، اول این که مواد ممکن است تحت تأثیر گرما منبسط شوند. مقداری که ماده منبسط می‌شود توسط ضریب انبساط حرارتی خاص ماده تعیین می‌شود. چنین انبساط (یا انقباض) هندسه کنتاکتور و در نتیجه مقاومت مشخصه آن را تغییر می‌دهد. با این حال، این اثر به طور کلی کوچک است. افزایش دما همچنین باعث افزایش تعداد فونون‌های تولید شده در ماده می‌شود. فونون اساساً یک ارتعاش شبکه‌ای است، یا به عبارت دیگر یک حرکت جنبشی هارمونیک کوچک اتم‌های ماده است. مانند تکان دادن یک ماشین پین بال، فونون‌ها مسیر الکترون‌ها را مختل می‌کنند و باعث پراکندگی آن‌ها می‌شوند. این پراکندگی الکترون تعداد برخوردهای الکترون را کاهش می‌دهد و در نتیجه مقدار کل جریان منتقل شده را کاهش می‌دهد.

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

مشاهده و خرید انواع محصولات الکتریکال

عملکرد تیغه‌های کنتاکتور

کنتاکتور دارای تیغه‌های کمکی است. این تیغه‌ها نیز بعنوان جزء مهمی در ساختار کنتاکتور به شمار می‌روند. در بازه زمانی اتصال، تیغه متحرک کنتاکتور بوسیله نیرویی که توسط میدان الکترومغناطیسی ایجاد شده به تیغه کنتاکتور ثابت تبدیل می‌شود. همچنین کنتاکتور اجزای بسیار متفاوتی را دارا است که تیغه کمکی که در این بخش در رابطه با آن صحبت می‌کنیم یکی از این قطعات حائز اهمیت است. البته این تیغه‌های کنتاکتور نام دیگری نیز دارند که به آن کنتاکتور کمکی نیز گفته می‌شود. علاوه‌بر این نکات تیغه کنتاکتور کاربردهای بسیار بالا و تخصصی را ارائه می‌دهد. برخی از قابلیت‌های تیغه کنتاکتور بسیار مهم و اصلی هستند و بعضی دیگر نیز دارای اهمیت کمتری هستند.

کنتاکتور همچنین از سه قسمت مختلف تشکیل شده است که این سه قسمت را کنتاکت یا تیغه اصلی و سیم پیچ و محفظه کنتاکتور تشکیل می‌دهند. کنتاکت یا تیغه که در حال بحث راجب آن هستیم یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین بخش‌های کنتاکتور است. در واقع جریان در کنتاکتور توسط تیغه‌ها منتقل می‌شود. کنتاکت‌ها دارای اجزای مختلفی از جمله کنتاکت برق، کنتاکت کمکی و فنرهای تماسی هستند. از دیگر اجزای کنتاکتور می‌توان به سیم پیچ‌ها اشاره کرد. در واقع نیروی محرکه لازم برای بستن تیغه‌ها توسط سیم پیچ‌ها تامین می‌شود. یک محفظه فریمی وجود دارد که از مواد عایق مانند باکلیت، پلی کاپرولاکتام یا پلیمرهایی با درجه حرارت بالا ساخته شده است که می‌تواند در برابر دما و فشار بالا مقاومت کند، جایی که سیم پیچ‌ها و کنتاکت‌ها قرار می‌گیرند.

از اینکه تا انتهای این مقاله “عملکرد کنتاکتور” با ما همراه بودید سپاسگذاریم. فروشگاه برق لئو آماده شنیدن هرگونه سوال و نظرات شما عزیزان می‌باشد.

تاریخ انتشار 1401/10/10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عملکرد کنتاکتور

فهرست مطالب