نحوه سیم کشی کنتاکتور
همان طور که میدانید تمام سیستمهای برق ساختمان و تجهیزات الکترونیکی مختلف، برای مدیریت و کنترل بهتر و ایمنتر به ابزارهای مخصوصی نیازمند هستند تا در بهترین حالت ممکن خود به فعالیت بپردازند. کنتاکتور اشنایدر نیز یکی از این تجهیزات معروف و پرکاربرد است که در مدار قرار گرفته و وظیفه اصلی آن قطع و وصل کردن جریان بالای مدار است؛ حتماً توجه داشته باشید نحوه سیم کشی کنتاکتور یکی از مهمترین بخشهای نصب آن در نظر گرفته شده و تاثیر مستقیمی بر عمل کرد درست این قطعه دارد، پس سعی کنید که سیم کشی و نصب این قطعه را به افراد متخصص در این کار بسپارید.
مراحل سیم کشی کنتاکتور
همان طور که قبلاً ذکر کردیم نحوه سیم کشی کنتاکتور یکی از مهمترین قسمتهای نصب آن به شمار میآید، پس باید با اطلاعات و آگاهی کامل و رعایت تمامی موارد ایمنی، به سیم کشی کنتاکتور اقدام کرد. نحوه سیم کشی کنتاکتور دارای سه مرحله اصلی است که عبارتند از:
مرحله اول
در قدم اول باید برق منبع را به صورت کامل قطع کنید، در نظر داشته باشید، باتوجه به میزان ولتاژ مدار، رنگ سیمهای سیم کشی کنتاکتور از یکدیگر متفاوت هستند، اما به صورت کلی از طریق سه سیم برق دار به مدار وصل میشوند؛ به طور مثال برای وصل مدارهای AC از سیمهایی با رنگ مشکی، قرمز و آبی که به ترتیب در مدار قرار میگیرند، استفاده میشود. در قدم بعدی باید از یک پیچ گوشتی یا هر ابزار دیگری برای قطع بار در سه رنگ سیم استفاده کنید؛ سپس سیم مشکی را به ترمینال L ۲، سیم قرمز را به ترمینال L ۱ و سیم آبی را به ترمینال L ۳ در کنتاکتور وصل کنید، به بیان دیگر با انجام این کار شما برق منبع را به ورودی کنتاکتور وصل مینمایید.
لازم به ذکر است این احتمال وجود دارد که ترمینالهای ورودی به صورت عددی شماره گذاری شوند؛ بنابراین درای حالت شما باید سه سیم برق ورودی را به پیچهای ۱، ۳ و ۵ وصل کنید.
مرحله دوم
در مرحله دوم نحوه سیم کشی کنتاکتور، باید انتهای سیم مشکی به ترمینال T ۲، انتهای سیم قرمز به ترمینال T ۱ و انتهای سیم آبی به ترمینال T ۳ وصل و به ترتیب با پیچهای ۲، ۴ و ۶ بسته شوند. قابل ذکر است هرکدام از ترمینالها و پیچها به عنوان خروجی بار جریان در کنتاکتور شناخته میشوند. در آخر مرحله دوم باید سیمها به ترمینالهای بار وصل شود تا کنتاکتور به بار اتصال یابد.
مرحله سوم
این مرحله که آخرین و مهمترین مرحله در سیم کشی کنتاکتور در نظر گرفته میشود، به شرح زیراست:
در مرحله آخر ابتدا باید مدار کنترل به ترمینالهای مثبت و منفی کنتاکتور وصل شود، سپس باید جریان برق متصل شده و برگشت جریان به کنتاکتور تست شود، بعد از اینکه از فرد متخصص از عمل کرد درست کنتاکتور اطمینان حاصل کرد، میتواند کنتاکتور را توسط مدار اصلی کنترل قطع کند دقت داشته باشید نحوه سیم کشی کنتاکتور باید با دقت کافی، ایمنی بالا و توسط فرد متخصص انجام شود.
هشت گام اصلی سیم کشی کنتاکتور
۱.سه معیار اصلی
در گام اول باید کنتاکتور را با در نظر گرفتن سه معیار اصلی انتخاب کنیم که عبارتند از:
🔶 ولتاژ لازم برای اتصال به کنتاکتها
🔶 جریان لازم بار در خروجی کنتاکتور
🔶 ولتاژ مخصوص به تحریک بوبین کنتاکتور
۲. بررسی کامل راهنمای نصب و نحوه سیم کشی کنتاکتور
همیشه لازم است بعد از خرید کنتاکتور، راهنمای نصب آن را با دقت کامل مطالعه و بررسی نمایید تا اطلاعات لازم را برای نصب آن کسب کنید؛ سپس به انجام سیم کشی بپردازید.
۳. ارزیابی کنتاکتهای کمکی
کنتاکهای کمکی را میتوان در مدار فرمان به کار برد، در واقعا کنتاک کمکی نقش ابزار جانبی را برای کنتاکتور ایفا میکند؛ بنابراین حتماً باید عدم حضور و حضور کنتاکت کمکی در کنتاکتور ارزیابی شود.
۴. آماده سازی
در مرحله آمادهسازی باید کنتاکتور روی ریل نصب شده و کابلهای قدرت و تحریک به کنتاکتور وصل شوند. میتوانید کابلها را شمارهگذاری کنید تا عیبیابی تابلو به راحتی انجام شود. حتماً قبل از شروع به کار از قطع بودن برق تابلو مطمئن باشید.
۵. آمادهسازی سیمها
در این قدم باید روکش کابلها با ابزاری کاملاً مناسب به اندازه یک و نیم سانتی متر جدا شوند، سپس در صورت رشتهای بودن کابلها، رشتهها را به شکل قابل قبول و مطلوب به هم پیچیده شوند تا از نبود رشته آزاد در کابل اطمینان حاصل شود. توجه داشته باشید که سه گام آخر مهمترین گامها برای سیم کشی کنتاکتور است.
۶. ایجاد کردن اتصالات
ابتدا باید با استفاده از پیچ گوشتی مناسب پیچهای ورودی باز شوند؛ سپس بعد از قرار گیری سیمها در ترمینال به محکم کردن پیچها اقدام شود. لازم به ذکر است هنگام انجام این کار باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
💠 به پیچها فشار زیادی وارد نکنید؛ زیرا با فشار زیاد ممکن است به ترک خوردگی دچار شوند؛ در نتیجه این ترک خوردگی میتواند اختلال زیادی در عملکرد کنتاکتور ایجاد کند.
💠 از قرار دادن روکش سر سیم در داخل ترمینال خود داری کنید و فقط بخش هادی سیم را درون ترمینال قرار دهید.
۷. تحریک کنتاکتور
میتوانید از طریق برق ورودی کنتاکتور را تحریک کرده و پس از شنیدن صدای تحریک ولتاژ را قطع کنید. قابل ذکر است که صدای تحریک کنتاکتور مانند صدای کلیک است.
۸. اتصال خروجیها
قدم آخر که مهمترین مرحله در این هشت گام است، متصل کردن خروجیها در نظر گرفته میشود. این خروجیها نیز مانند گام ششم سیم کشی میشوند. حتماً توجه داشته باشید که بعد از اتصال خروجیها و قبل از راه اندازی تابلو تمامی اتصالات را با دقت کافی بررسی کنید.
نقشه سیم کشی کنتاکتور سه فاز
نقشهای که با استفاده از آن نصب و راه اندازی کنتاکتور سه فاز بهتر درک میشود، نقشه سیم کشی کنتاکتور سه فاز به شمار میآید. در نظر داشته باشید کنتاکتورهای سه فاز دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام نقشه سیم کشی مخصوص به خود را دارا هستند. شما با استفاده از نقشه میتوانید کنتاکتور مورد نظر خود را به راحتترین شکل ممکن راه اندازی کنید، همچنین میتوانید با استفاده از نقشه سیم کشی کنتاکتورهای سه فاز اطلاعاتی مانند روش نصب، اجزای کنتاکتور و… را به دست آورید.
شما با خواندن راهنمای نصب کنتاکتور و دقت به نقشه سیم کشیها میتوانید به راحتی کنتاکتورها را نصب و راه اندازی کنید، اما ما به شما پیشنهاد میکنیم که برای این کار از تکنسینهای حرفهای استفاده نمایید تا به مشکل دچار نشوید. موضوع انتخاب یک کنتاکتور با کیفیت و با دوام، از اهمیت فراوانی برخوردار است.
به بیان دیگر لازمه سیم کشی کنتاکتورها و نصب آنها دقت فراوان، داشتن اطلاعات کافی و آگاهی در رابطه با نقشه و راهنمای سیم کشیها است. راه اندازی کنتاکتورها دارای سه مرحله اصلی بوده که رعایت نکردن این سه مرحله منجر به کار نکردن و عملکرد غیر قابل قبول کنتاکتورها میشود.
حتماً دقت داشته باشید در کنار این سه مرحله هشت گام اصلی را نیز در نظر بگیرید و با انجام تمامی این موارد و رعایت ایمنیها، کنتاکتورها را به راحتترین شکل ممکن نصب و راه اندازی کنید. در صورت بروز هر گونه مشکل هنگام سیم کشی و نصب کنتاکتورها میتوانید با تکنسینهای با تجربه در این حرفه تماس بگیرید و مشکلات خود را از طریق آنها رفع کنید. لازم به ذکر است کمپانی اشنایدر علاوه بر کنتاکتورهای با کیفیت، در زمینه تولید قطعات و ابزار الکترونیکی دیگری از جمله کلید اتوماتیک اشنایدر، محافظ جان اشنایدر، سافت استارتر اشنایدر، اینورتر اشنایدر نیز فعالیت میکند.
ممنون از اینکه ما را تا پایان مقاله «نحوه سیم کشی کنتاکتور» همراهی نمودید. برق لئو با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شمارههای درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.
نوشته شده در تاریخ ۰۷ فروردین ۱۴۰۱