انواع کنتاکتور: کنتاکتور برقی نوعی کلید الکترومغناطیسی است که با هدف قطع کردن و وصل کردن مدار از طریق یک سیم پیچ مغناطیسی به کار گرفته میشود. به بیان دیگر، با تحریک و یا وصلشدن این سیم پیچ مغناطیسی کنتاکتور وصل میشود و باعث وصل شدن مدار سه فاز یا تکفاز میشود؛ بر عکس این موضوع نیز درست است، یعنی قطع شدن ولتاژ بویین باعث قطع شدن کنتاکتور میشود.
این امر باعث شده تا این امکان میسر شود که از راه دور و از هر نقطهای مدار را قطع و وصل کرد؛ بنابراین طبق مواردی که تا اینجا گفته شد، میتوان گفت کنتاکتور از طریق عملکرد مشابهی به رله، در آمپراژ بالا به کار گرفته میشود؛ همچنین میتوان گفت که به دلیل استفاده در آمپراژ بالا، سرعت قطع شدن و وصل شدن کنتاکتهای آن در برابر رله کمتر است؛ بنابراین در تعریف ساده برای کنتاکتور میتوان گفت که کنتاکتور یک دستگاه سوئیچینگ یا کلید زنی الکتریکی است که از آن برای خاموش و روشن کردن یک مدار الکتریکی بهره گرفته میشود.
میتوان گفت که کنتاکتور یک نوع خاصی از رله است، اما میان کنتاکتور و رله یک تفاوت جوابه وجود دارد و آن این است که کنتاکتور در بیشتر موارد در دستگاههای به کار برده میشوند که ظرفیت تحمل جریان بالاتری دارند و این در حالی است که از رله در دستگاههایی با جریان پایینتر بهره برده میشود.
کنتاکتور دارای یک ساختار به هم پیوسته است و دارای قابلیت نصب ساده است.
جهت مشاهده محصولات کنتاکتور و عکس کنتاکتور روی دکمه کلیک کنید.
کنتاکتورها را در دو نوع AC و DC طراحی و تولید میکنند؛ در ادامه قصد داریم با انواع کنتاکتورها کمی بیشتر آشنا شویم.
🔶 کنتاکتور تیغهای
این نوع از نخستین نمونههای کنتاکتورها است که از از نوار فلزی ساخته شده است و نحوهی عملکرد آن به این صورت است که در زمان کار وصل خواهد شد. بیشترین موارد مصرف این کنتاکتور تیغهای برای کنترل موتورهای برقی است. نحوهی استفاده از این کنتاکتور به این صورت است که یک نفر باید در کنار نوار کنتاکتور قرار بگیرد و وضعیت سوئیچ را در حالت بسته قرار دهد؛ البته این روش کمی خطرناک است.
🔶 کنتاکتورهای دستی
همانطور که گفته شد، کنتاکتورهای چاقویی خطرناک هستند؛ به همین دلیل کنتاکتورهای دستی برای رفع عیبها و خطرات ناشی از استفاده از کنتاکتورهای تیغهای طراحی شده و امکان بهره وری را در فضاهای کوچک با جریانهای بالا به خوبی فراهم میکند؛ البته این کنتاکتورها را نمیتوان به صورت ریموت و کنترل و بیسیم کنترل و تنظیم کرد و باید تنظیم و کنترل آن را به صورت دستی انجام داد؛ بنابراین اپراتور آن را به صورت دستی روشن و یا خاموش میکند.
🔶 کنتاکتورهای مغناطیسی
از رایجترین انواع کنتاکتورها میتوان به کنتاکتورهای مغناطیسی اشاره کرد که به شکل الکتررومکانیکی کار میکند؛ در حقیقت این وسیله نیاز به دخالت انسان در حین کار نیازی ندارد و این امکان را برای کاربر به وجود میآورد تا از راه دورام را کنترل و تنظیم کند. از مزایای این نوع کنتاکتور میتوان به مصرف انرژی بهینه است اشاره کرد و همچنین جریان کمی برای باز و بسته شدن مدار نیاز خواهد داشت.
کنتاکتورهای تک فاز را میتوان به جای کنتاکتورهای فرمان و حتی رلههای شیشهای مورد استفاده قرار داد. در واقع کنتاکتورهای تک فاز فقط یک رله هسند و بسیار کم صدا و از همین جهت به آنها کنتاکتورهای بیصدا نیز گفته میشود؛ با برق دار شدن بویین رله فعال میشود و باعث برقراری جریان میشود. کنتاکتورهای تک فاز نسبت به کنتاکتورهای سه فاز دارای ابعاد کوچکتری هستند.
از کاربردهای کنتاکتورهای برقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
💠 هوشمندسازی ساختمانهای هوشمند
💠 کنترل کردن سیستمهای روشنایی
💠 کنترل کردن کولرهای گازی
💠 پمپهای آبیاری
💠 پمپهای کف کش در صنعت کشاورزی
💠 دستگاههای ماینر
این دسته از کنتاکتورها برای پشتیبانی ۱۳ آمپر به بالا و تا حدود ۲۲۰ ولت مناسب هستند. این کنتاکتورها در ظاهر و قیمت و جریان و همچنین در نحوهی نصب با مدل تک فاز متفاوت هستند.
🔴 کنتاکتور AC1: دارای بار اهمی، بار غیر اندیکتیو یا اندیکتیویته ضعیف، دارای کاربرد در گرمکن های برقی
🔴 کنتاکتور AC2: برای راه اندازی موتور های آسنکرون روتور سیم پیچی بدون ترمز و جریان مخالف
🔴 کنتاکتور AC3: برای راه اندازی موتورهای قفس سنجابی و یا خاموش کردن موتور در حین کار به کار گرفته میشوند؛ به این معنی که در برابر جریان پیوسته بالا مقاوم می باشند؛ همچنین دارای کاربرد در بالابرها و آسانسورها و …
🔴 کنتاکتور AC4: برای روشن خاموش کردنهای متناوب موتورهای قفس سنجابی به کار برده میشوند؛ توانایی قطع کردن جریانهای زیاد راه اندازی مانند جریان وصل کردن یا قطع کردن در حین کار را دارند. به عنوان مثال در جرثقیل
🔴 کنتاکتور AC5: دارای کاربرد برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسهای با به کار بردن ترمز جریان مخالف تغییر جهت گردش الکتروموتور روتور قفسهای با تعداد دفعات قطع و وصل زمانی کم
🔴 کنتاکتور AC5-b: مناسب برای تعویض لامپهای رشتهای
🔴 کنتاکتور AC6-a: کاربرد در سوئیچینگ ترانسفورماتورها
🔴 کنتاکتور AC6-b: مناسب برای تعویض بانکهای خازنی
🔴 کنتاکتور AC7-a: دارای بارهای کمی القایی در لوازم خانگی همانند میکسر، مخلوط کن
🔴 کنتاکتور AC7-b: بارهای الکتریکی برای لوازم خانگی همانند فنها
🔴 کنتاکتور AC8-a: برای کنترل موتور کمپرسور مبرد هرمتیک با تنظیم مجدد بار اضافی به صورت دستی
🔴 کنتاکتور AC8-b: برای کنترل کردن موتور کمپرسور مبرد هرمتیک با بارگیری مجدد اتوماتیک
🔴 کنتاکتور AC11: به عنوان کنتاکتور کمکی فرمان بدون داشتن کنتاکت قدرت، بوبین مغناطیسی، استفاده فقط در مدار فرمان
🔴 کنتاکتور AC12: برای کنترل بارهای مقاومتی و بارهای حالت جامد با جداسازی اپتوکوپلر
🔴 کنتاکتور AC13: در کنترل بارهای حالت جامد با جداسازی ترانسفورماتور نقش دارند.
🔴 کنتاکتور AC14: کنترل کردن بارهای الکترومغناطیسی کوچک
🔴 کنتاکتور AC15: کنترل کردن بارهای الکترومغناطیسی AC
🔵 کنتاکتور DC1: دارای بار اهمی، بار غیر اندیکتیو یا اندیکتیویتهی ضعیف؛ کاربرد در گرمکن برقی
🔵 کنتاکتور DC2: برای راه اندازی موتور شنت و همچنین قطع کردن موتور هنگام کار
🔵 کنتاکتور DC3: برای راه اندازی موتور شنت با تعداد دفعات قطع و وصل زیاد در فواصل زمانی کم و همچنین مدار ترمز
🔵 کنتاکتور DC4: برای راه اندازی موتور سری و قطع کردن جریان در موتور هنگام کار
🔵 کنتاکتور DC5: راه اندازی موتور سری با تعداد دفعات قطع و وصل زمانی کم و تغییر در جهت گردش موتور و ترمز
🔵 کنتاکتور DC11: به عنوان کنتاکتور کمکی فرمان بدون داشتن کنتاکت قدرت، بوبین مغناطیسی و قابل استفاده فقط در مدار فرمان
🔵 کنتاکتور DC12: برای کنترل بارهای مقاومتی و بارهای حالت جامد با جداسازی اپتوکوپلر
🔵 کنتاکتور DC13: برای کنترل الکترومغناطیس DC
🔵 کنتاکتور DC14: جهت کنترل بارهای الکترومغناطیسی DC با مقاومتهای اقتصادی در مدار
🔵 کنتاکتور DC20: برای اتصال و قطع کردن اتصال تحت شرایط بدون بار
🔵 کنتاکتور DC21: برای تعویض بارهای مقاومتی، از جمله اضافه بارهای متوسط
🔵 کنتاکتور DC22: جهت تعویض بارهای مقاومتی و القایی مخلوط، از جمله اضافه بارهای متوسط
🔵 کنتاکتور DC23: برای تعویض بارهای بسیار القایی
سیستمهای قدرت و برق صنعتی دارای تجهیزات متفاوتی هستند که هر یک دارای کاربرد خاص خود هستند، یکی از مهمترین و پرکاربردترین این تجهیزات کنتاکتور است. این قطعه با تحریک بویین داخل کنتاکتور به وسیلهی ولتاژ AC یا DC باعث قطع کردن و وصل کردن مدارهای قدرت حتی از راه دور میشوند؛ علاوه بر این، کنتاکتورها یکی از تجهیزات به کار رفته در تابلوهای برق میباشند که به آن اصطلاحاً کلید الکترومغناطیسی نیز گفته میشود.
در این مقاله سعی کردیم تا شما را تا حدودی با انواع کنتاکتورها آشنا کنیم. لازم به ذکر است فروشگاه برق لئو یکی از معتبرترین مراکز خرید کنتاکتورها است؛ بنابراین اگر قصد خرید کنتاکتور اشنایدر را دارید میتوانید با مراجعه به این فروشگاه و آگاهی از قیمت کنتاکتورهای اشنایدر، دست به انتخاب بزنید. در صورتی که شما عزیزان در این حوزه نیاز به مشاوره و راهنماییهای بیشتری دارید میتوانید با کارشناسان و متخصصان با تجربه ما در این زمینه با شماه 02133531056 ارتباط برقرار کنید. برق لئو با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شمارههای درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.
نوشته شده در تاریخ ۲۳ آذر ۱۴۰۰
آدرس
لاله زار جنوبی – پاساژ بوشهری – طبقه سوم – پلاک 3
دسترسی سریع
شماره های تماس
ساعات کاری مجموعه
شنبه تا چهارشنبه 9 الی 18 ، پنجشنبه 9 الی 13
طراحی و پیاده سازی : شرکت نرم افزاری ویرا