نصب محافظ جان اشنایدر
نصب محافظ جان اشنایدر: هدف استفاده از کلید محافظ جان اشنایدر، جلوگیری از آسیبهای جانی و مالی افراد در برابر خطرات ناشی از برقگرفتگی و جریانهای نشتی است و استفاده از آن در ساختمانها، طبق قوانین نظاممهندسی اجباری است. در واقع کلید محافظ جان اشنایدر جریانهای رفت و برگشت را بهصورت مداوم مورد بررسی و اندازهگیری قرار میدهد؛ زمانی که بین مقدار جریان رفت و برگشت اختلاف وجود داشته باشد، به معنای وجود جریانهای نشتی در مدار بوده که میتواند سبب حوادثی مثل برقگرفتگی و آتشسوزی شود که در این مواقع کلید محافظ جان اشنایدر با قطع مدار موجب جلوگیری از هرگونه آسیب و خطر احتمالی میشود.
نوع دیگر کلید محافظ جان اشنایدر که کلید محافظ جان ترکیبی اشنایدر نام دارد، علاوه بر جریانات نشتی، مدار را در برابر اضافهبار و اتصال کوتاه نیز محافظت میکند. پس با توجه به این مطالب و دانستن کاربرد کلید محافظ جان، کاملاً واضح است که این تجهیز برای ساختمانها بسیار حیاتی و حساس بوده و لازم است تا جهت نصب و راهاندازی محافظ جان اشنایدر نهایت دقت و توجه بهکاربرده شود. در این راستا باتوجه به اهمیت محافظ جان، لازم است تا تمامی مراحل نصب، تست و عیبیابی آن توسط فردی متخصص انجام شود تا مشکلی ایجاد نشود؛ در ادامه مطالب به شرح بیشتر طریقه و نکات نصب، تست و عیبیابی محافظ جان اشنایدر خواهیم پرداخت.
⭐️ جهت مشاهده محصولات محافظ جان ترکیبی اشنایدر، روی دکمه کلیک کنید. ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️ ⬅️
نکات کاربردی در نصب محافظ جان
بر اساس قوانین و استانداردهای جهانی، رعایت نکات و مواردی که در ادامه آورده شده است، جهت نصب محافظ جان ضروری است:
💠 پیش از اقدام به نصب محافظ جان اشنایدر لازم است تا مقدار جریانات نشتی موجود در مدار مدنظر با بهرهگیری از میلیآمپرمتر مخصوص اندازهگیری شود. اگر مقدار جریان نشتی اندازهگیری شده از ۲۰٪ حساسیت نامی کلید محافظ جان بیشتر باشد نیاز است تا قبل از نصب کلید ابتدا نسبت به عیبیابی و رفع نقص سیستم اقدام کنید. این جریان نشستی احتمالاً بین نول و زمین، فاز و زمین یا فاز و نول مدار با فاز و نول مدار کناری است که در همهی این گزینههای احتمالی، کلید محافظ جان، مدار را قطع خواهد کرد.
💠 لازم است بدانید که برای کلیدهای دوپل باید سیم نول به ترمینال دارای علامت N و سیم فاز به ترمینال دارای علامت L متصل شود.
💠 در مورد سیستمهایی که تکفاز هستند، ۲ سیم نول و ۱ سیم فاز و در سیستم سهفاز، ۴ سیم (سیم ۳ فاز و ۱ سیم نول است) نیاز است تا به ورودی و خروجی کلید محافظ جان اشنایدر متصل شود.
💠 محل اتصال سیمهای ورودی و خروجی به کلید محافظ جان به موقعیت آنها وابسته بوده و میتواند از بالا و یا پایین باشد و بالا یا پایین بودن آنها در عملکرد کلید تأثیری ندارد.
💠 میزان حساسیت (درجه حفاظت) کلید محافظ جان اشنایدر جهت ممانعت از وارد شدن اجسام خارجی، IP۴۰ است.
💠 ترمینالهای ورودی و خروجی کلید محافظ جان (با نظر بر میزان آمپر کلید موزد نظر) برای بیشترین مقدار قطر سیم یا کابل طراحی شده و از این بابت نگران نباشید.
💠 بهرهگیری از کنتاکت کمکی بهطور همزمان و در کنار کلید محافظ جان اشنایدر امکانپذیر است.
روش تست محافظ جان
تست محافظ جان میتواند به دو روش صورت گیرد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
🟢 تست ولتاژی کلید محافظ جان
◀️ در روش تست ولتاژی کلید محافظ جان، ولتاژ باید تنها بر ترمینالهای بالایی (IN و N) اعمال شود و جریان عبوری از محافظ جان برابر با صفر باشد. در
◀️ مرحله اول، یک سیم دو رشته انتخاب کرده و دو سر آن را به ترمینالهای IN و N متصل کنید. (توصیه میشود که سیم فاز به IN و سیم نول به N متصل شود).
◀️ در مرحله دوم میبایست دو سر دیگر سیم را به پریز برق شهری (۲۲۰ ولت) متصل نمایید و شستی محافظ جان را بهطرف بالا حرکت دهید تا کلید در وضعیت ON قرار گیرد. گام آخر نیز فشردن دکمه Test است که در نزدیکی دکمه شستی در نظر گرفته شده است.
نتیجه: پس از انجام این مراحل درصورتیکه محافظ جان قطع شود و شستی به سمت پایین (وضعیت OFF) برگردد، کلید محافظ جان موردنظر بدون عیب است.
🟢 تست جریانی کلید محافظ جان
◀️ در این روش به یک لامپ دارای توان کم نیاز است. در مرحله اول مانند روش قبلی ولتاژ ۲۲۰ ولت برق شهری را به ترمینالهای IN و N متصل کنید. پسازآن باید دو سر سیم لامپی که انتخاب کردید را به ترمینالهای پایینی و خروجی (OUT و N) وصل کرده و شستی محافظ جان را به سمت بالا حرکت دهید تا در حالت ON قرار گیرد. با انجام این کار لامپ روشن خواهد شد.
◀️ در مرحله بعدی سیم متصل به ترمینال N خروجی را جدا کرده و سر سیم را لحظهای کوتاه به پیچ ترمینال N ورودی بزنید. با انجام این کار باید لامپ برای لحظهی کوتاهی روشن شود و سریعاً محافظ جان وارد عمل شده و مدار را قطع نماید (شستی بهطرف پایین یا OFF برگشت داده شود).
نتیجه: در صورتی که محافظ جان مدار را قطع نکرد و لامپ روشن ماند به معنای خرابی وعدم حساسیت کلید محافظ جان است.
عیبیابی کلید محافظ جان
عیبیابی کلید محافظ جان امری مهم و ضروری است که وضعیت سلامتی تجهیزات الکتریکی شما را ضمانت خواهد کرد. تست RCD یا همان کلید محافظ جان جهت آگاهی از سلامت آن دارای روشها و راههای مختلفی است. همانطور که میدانید در مطالب قبلی چگونگی تست کلید محافظ جان با دو روش شرح داده شد (بهوسیله کلید تست و بهوسیله لامپ) و اگر محافظ جان مدار را قطع نکرد به معنی وجود ایراد در آن است؛ همچنین میتوان کلید محافظ جان را با استفاده از دستگاه تستر کلید نشتی جریان (محافظ جان) تست و عیبیابی کرد به صورتی که ابتدا باید جریان نشتی را بر روی ولوم دستگاه روب ۳۰ میلیآمپر تنظیم کنید و دوشاخه دستگاه را به برق متصل نمایید. در صورت متصل بودن ارت و سالم بودن محافظ جان، سه چراغ دستگاه روشن خواهد شد و درصورتیکه دکمه تست را فشار دهید جریان برق قطع میشود؛ به این دستگاه تستسر، دستگاه VT35 نیز گفته میشود و بهرهگیری از آن جهت عیبیابی کلید محافظ جان روش بسیار رایج و پراستفادهای است.
امکان تست و عیبیابی کلید محافظ جان اشنایدر تنها با استفاده از دو عدد چراغ سیگنال نیز امکانپذیر میباشد که روش بسیار آسان و کمهزینهای است.
ممنون از اینکه ما را تا پایان مقاله «نصب محافظ جان اشنایدر» همراهی نمودید. برق لئو با آغوشی باز پذیرای نظرات و سؤالات شماست؛ برای ما کامنت بگذارید یا با شمارههای درج شده در وبسایت با ما تماس بگیرید.
نوشته شده در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۴۰۰